Hur spelar man padel?

Sporten padel har gått från att vara en sydeuropeisk doldis till att blivit en av de mest populära idrotterna runt om i hela världen, inte minst i Sverige. Fler och fler funderar på att börja spela, samtidigt som många kan känna sig osäkra hur man egentligen utövar padel.

Det viktigaste att veta om padel

Att spela padel är egentligen inte så svårt, men det kan se lite skrämmande ut till en början. För den som spelat tennis tidigare är den en stor fördel, men det går ändå att lära sig från scratch. Just tennisen är dock viktig att hålla koll på. Till exempel fungerar poängräkningen likadant i tennis och padel. Det vill säga att man spelar 15-30-40 för att vinna ett game, och försten till sex games för att vinna ett set.

Även spelplanen ser lik ut. Men när det gäller linjerna är det bra att veta om att att de bara är aktuella när det gäller servern. Själva servern måste slås underhand och stöda i rutan på motståndarens planhalva. Därefter är bollen i spel.

När bollen är i spel gäller inte spelplanens linjer längre, utan bollen måste bara över till motspelarens halva. Man får slå direkt på volley eller låta bollen studsa i sin egen vägg eller på sin egen sida innan man måste svara med ett skott. Då ska man se till att få bollen över på andra sidan igen. Det görs genom att skjuta i sin egen vägg, motståndarens väg eller direkt på den andra planhalvan. Poäng utdelas om man motståndaren inte får bollen till ens egen sida eller om bollen studsar två gånger (t ex två gånger på planhalvan eller en gång i väggen och sen på planhalvan).

Padelns historia

Padel har som tidigare nämnt snabbt blivit väldigt populärt, men visste du att den är över 100 år gammal? Redan på 1920-galet introducerades padel i Mexiko som ”tennis med väggar”. Därefter har den framför allt blivit stor i Spanien och Argentina. Sporten har i de här två spansktalande länderna vuxit sig stor nog att bli folkkär, något som även hänt i Sverige.

Under 2020 fanns det över 20 000 padel-spelare registrerade i olika föreningar runt om i landet. Däremot är det betydligt fler som utövar sporten. En fördel med padel anses vara dess enkelhet. Det är varken särskilt svårt att lära sig reglerna eller att utöva den. Vare sig det handlar om att en satsning att bli proffs eller bara spela med vänner och familj.

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.